Last ned magasinet

Her kan du laste ned hele magasinet i PDF-versjon.

Vi lever av hverandres arbeid

I årene fremover skal Norge ikke bare omstilles til å være mindre oljeavhengig, vi skal også håndtere de varige demografiske endringer med færre i yrkesaktiv alder i forhold til den eldre delen av befolkningen. Vi kommer til å bli minnet om at vi lever av hverandres arbeid!

Nå kommer Kygo-generasjonen

Mens millenniumsgenerasjonen har gått i opptråkkede spor, vil neste generasjon sette et helt annet avtrykk, mener trendanalytiker Ole Petter Nyhaug i analyseselskapet Opinion.

Ledelse under press

Alle virksomheter trenger ledere med tydelige ansvarsområder og nok handlingsrom til å styre i en klar retning. Men krefter fra flere hold utfordrer lederne – og koronakrisen understreker det poenget.

Friske grep mot sykefraværet

Spektermedlemmet Posten Norge AS har tatt effektive grep mot sykefraværet. Det har gitt 440 flere ansatte på jobb hver dag og over 1 milliard kroner spart.

Varsler harde bud

Fortsatt svak produktivitetsvekst vil gi mindre penger til samfunnskritiske oppgaver, særlig innen helse og omsorg, og koronakrisen forverret situasjonen ytterligere, mener professor Jørn Rattsø. Han tror bare én ting vil få politikere til å handle: Økonomisk krise.

Vy Buss  Drammen viser vei

Et fruktbart samarbeid mellom Spekter-medlem VyBuss Drammen og Nav Drammen har fått betydelig flere innvandrere i jobb. Som bussjåfør Shewit Gebremariam (26).

Den norske supermodellen

Arbeidsgiverforeningen Spekter og LO Stat har det siste året samarbeidet om viktige utviklingstrekk som kjennetegner den norske modellen, og har sammen utviklet nettstedet supermodellen.no.

Supermodellen - også for en ny tid

Noen frykter at den norske arbeidslivsmodellen ikke er rustet for fremtiden. Men fremtidsforsker Camilla Tepfers og LO Stat-leder Egil André Aas vet hvordan den skal styrkes mot samfunnsendringene.

«Loven er skrevet for et annet arbeidsliv enn i dag»

Vi må ha et lovverk som er tilpasset dagens, og ikke gårsdagens, arbeidsliv og teknologi, mener økonomiprofessor og leder av Arbeidstidsutvalget, Karen Helene Ulltveit-Moe.

Helsevesenets umulige floke

Er det mulig å ivareta pasientsikkerheten uten å bryte arbeidstidsbestemmelsene gang på gang? Nei, mener klinikkleder Øyvind Skraastad og avdelingsleder Sigrid Rannem ved Oslo Universitetssykehus.

Kampen om arbeidstiden

Er sekstimersdagen et blindspor, eller et godt virkemiddel for å motivere arbeidstakere til å jobbe mer produktivt? Næringsmiddelprodusenten TINE er nærmere et svar etter 10 års forsøk. Økonomiprofessor Steinar Holden har ingen tro på sekstimersdagen som et generelt tiltak.

Slik bekjemper Statnett arbeidslivs-kriminalitet

Spektermedlemmet Statnett har gått i bresjen mot kriminelle virksomheter som vil utnytte arbeidstakere. – Men vi makter ikke å vinne kampen alene, sier arbeidslivsdirektør Thor Johansen og tillitsvalgt Steinar Jøråndstad.

Hele livet i skole

Å investere i økt kompetanse har aldri vært viktigere, mener direktør i Kompetanse Norge, Sveinung Skule. Hos Spekter-medlemmet NRK er  «medarbeiderne i verdensklasse» målet.

More
Scroll